Startsidan

Textarkiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Ett litet hus vid Köpingsvägen

 

 

(Texten publicerad i VLT-serien Frågor om förr den 22 februari 2010)

 

 

Vet ni var Johannesbäck låg? Det frågar Arne Nilsson. Han vet svaret, eftersom det var hans farfar som köpte tomten vid Köpingsvägen och döpte den till Johannesbäck.

 

Huset med sin snickarglada veranda och balkong är borta. Det revs på 1950-talet, när BP utvidgade sin bensinstation i hörnet av Köpingsvägen och Lantvärnsgatan.

 

I dag är BP också borta. Men mackens byggnad är kvar och används av Aros Glas. På taket står en gammal Citroën. Adressen är Köpingsvägen 16.

 

Just där låg Johannesbäck. Adressen var också Lantvärnsgatan 1. Under lång tid räckte det med att skriva ”Johannesbäck, Västerås” på vykorten för att brevbäraren skulle hitta rätt.

 

– Farfar hette Johannes och det flöt en bäck över tomten, förklarar Arne Nilsson, som föddes i huset 1925.

 

Farfar Johannes var stenhuggare och hade anlitats av Sam Lidman för arbetena på Djäkneberget. Johannes lade själv stengrunden till sitt hus. Grunden mätte blygsamma 80 kvadrat. När Arne föddes trängdes hans mamma och pappa där, med farmor, farbror, faster och kusiner.

 

Värmen kom från kakelugnar. Utomhus fanns förråd, vedbod och utedass och en trädgård med potatisland, äpplen, päron och körsbär.

Arnes farmor berättade att det gick gårdfarihandlare på Köpingsvägen. En gång när farmor skulle till dasset satt en främmande karl där. Han sa belevat: ”Sitter jag på fruns plats?”

 

Två farbröder spelade på biograferna på stumfilmens tid. När de övade med cello och fiol på Johannesbäcks veranda satt folk och lyssnade i Sundemans backe på andra sidan Köpingsvägen. En moster var med och sjöng, innan hon dog i Spanska sjukan 1918. Favoritlåten var Frödings dikt Inga lilla, Ingalill, sjung visan för mig. Den hade tonsatts av Nanny Lejdström.

 

Arnes mormor jobbade hos Cronstedts på Fullerö. Det var högtidsstunder på lördagarna när hon lämnade ägg och kanske en plockad höna på väg ner till ståndet på Bondtorget.

 

Här växte Arne Nilsson upp. Han åkte skidor i Sundemans backe och spelade fotboll på ängen framför tennishallen. Han hoppade höjdhopp med kamraterna med ribbor som de tiggde från Frändbergs snickeri längre ned på Lantvärnsgatan.

 

BP byggde en första mindre bensinstation strax väster om Johannesbäck på 1920-talet.

 

Längs Lantvärnsgatans västra sida låg flera hus med egna tomter. De hette Nylund, Nyberg, Nydal, Christineberg, Gripsberg och Eriksberg.

 

Alla de husen, med sina trädgårdar upp mot Solvägen, är borta i dag.

 

Flerbostadshusen på Lantvärnsgatans östra sida byggdes på 1910-talet. De står kvar fram till Repslagargatan än i dag.

 

Anders Lif

 

          Startsidan