Om det där med att “generera skatteintäkter”

Jag är inte nationalekonom. Om sanningen ska fram är jag usel på matte. Men en sak vet jag: man kan inte räkna med att en verksamhet, finansierad med kommunala skattepengar, ska betala sig med skatteintäkter från dem som utför dem.

Ändå hör jag argumentet till leda, år ut och år in, från dem som i ett eller annat vällovligt syfte vill behålla något som kommunen betalar men hotar dra in.

Gör inte så, ropar man, då missar vi ju skatteintäkter! Har ni inte tänkt på det?

Så höll förskollärarnas fack på för många år sen när dom kämpade för en utbyggd förskola. Ju fler anställda, desto högre skatteintäkter. Ett tag verkade det som om kommunen kunde finansiera sin verksamhet med att anställa fler inom barnomsorgen, det skulle ju öka intäkterna gubevars.

Nu är detta med skatteintäkter “som genereras tillbaka” ett återkommande tema i debatten om flygplatsens vara eller inte vara i Västerås.

Det kan finnas bra argument för att bevara en flygplats, det kan finnas goda skäl att lägga ner för att spara pengar. Detta inlägg handlar inte om det, det handlar inte om sakfrågan.

Det handlar om debattnivån.

Senast idag läste jag ett inlägg från en rutinerad folkvald som utan att blinka ville berätta sanningen för oss som inte fattar. Kontentan var att flygplatsen kostar visserligen si och så mycket för skattebetalarna, men drar vi bort si och så mycket för de “skatteintäkter som genereras” av dom som jobbar därute så blir det en försvinnande liten summa kvar för oss att betala.

Än en gång: Ett sådant resonemang bygger på att dom som jobbar på Hässlö inte skulle bidra med en krona till våra skatteintäkter om dom inte längre jobbade därute. Dom får inga nya jobb, dom drar sig tillbaka till en stuga i skogen, dom utför inga andra arbetsuppgifter, vare sig betalda av kommun, stat eller det privata näringslivet.

Dom lägger helt enkelt ner, dom slutar prompt att betala skatt och drar tillbaka sina bidrag till våra kollektiva skattefinanser.

Så är det ju inte. Det inser vi alla.

Hässlö, 1940-tal.

Tänk om man skulle räkna så på annan kommunal verksamhet. Skolor, badhus, idrottsplatser, allt. Att lägga ner en biblioteksfilial skulle med det sättet att räkna bli en pytteliten och onödig besparing om man betänker vilka “skatteintäkter som personalen genererar” på filialen. Man skulle då förutsätta att personalen inte kunna bidra till vår gemensamma verksamhet på annat sätt.

Tänk om man skulle föreslå en förprojektering, eller vad som helst, till en kostnad av 10 miljoner och samtidigt bifoga en kalkyl där man drar bort de “skatteintäkter som genereras” av den personal och av de konsulter som jobbar med projekteringen. Kanske kan man till och med få med en liten pluspost om man räknar in skatteintäkterna från de lokalvårdare som städar projekteringsgruppens lokaler.

Det vore förstås omöjligt att göra en budget med plus och minus om man räknade på det sättet.

Inte ens ägaren till Ebberöds bank skulle våga sig på det.

Håll isär begreppen. Snälla.