En hälsning från Hälleforsnäs

Jag fick en present från Hälleforsnäs häromdan. En tung femarmad ljusstake i järn. Titta på den och titta sen på bilden under. Ser ni något samband?

Ljusstaken från järnförädlingen.
Ljusstaken från järnförädlingen.

 

Järnmanufakturbolaget höll till i huset i mitten, bakom ljuslyktan.
Järnmanufakturbolaget höll till i huset i mitten, bakom ljuslyktan.

 

Jag inser att det inte är lätt. Den äldre bilden är från en öppen plats mellan Vasaparken och Mimerverkstaden i Västerås. Där lyktstolpen står skulle Ottarkontoret börja byggas 1917. Huset längst till vänster kallades Lilla Westmannia. Där ligger Konserthuset i dag. I huset mitt i bilden, på andra sidan Kopparbergsvägen, med skorstenen snett bakom, låg Västerås Järnmanufaktur. Det var ett bolag som Aseachefen Sigfrid Edström startade privat 1907 för att bearbeta och förädla aducerat järn från Aseas gjuteri inne i Mimerkvarteret. Efter diverse turer, där Asea gick in några år, såldes järnmanufakturen till Wallenbergarnas Investor under första världskriget. Edström blev kvar med egna aktier och var ordförande i styrelsen när han och Wallenbergarna flyttade verksamheten, som döpts om till AB Järnförädling, till styckebruket i Hälleforsnäs.

Bruket i Hälleforsnäs 1950.
Bruket i Hälleforsnäs 1950.

 

Ett tjugotal familjer flyttade med från Västerås ner till Hälleforsnäs. En av utvandrarna var kontorschefen Edward Tengzelius. Hans dotter Ingrid gifte sig senare med västeråsaren Frank Söderström som spelade fotboll i allsvenska VSK. Ingrids och Franks son Johan Söderström utsågs 2011 till vd  för ABB Sverige och kunde från sitt dåvarande kontor i Ottar blicka ut över den plats där AB Järnmanufaktur en gång startade.

Om detta skrev jag i boken om Sigfrid Edström, Direktörernas dirtektör, som kom ut förra året. Ingrid Söderström blev så glad över att jag berättade historien att hon inflörskaffade en ljusstake från manufakturen i Hälleforsnäs och skickade över den till mig som tack.

Därav sambandet. Tack, Ingrid. Och tack Frank för dina insatser för VSK Fotboll i en allsvensk tid som känns så avlägsen.

Ingrid och Frank Söderström 2015.
Ingrid och Frank Söderström 2015.

 

Leppe Ekblom och Frank Söderström 1957. Foto: Bengt Jonsson.
Leppe Ekblom och Frank Söderström 1957. Foto: Bengt Jonsson.

 

Johan Söderström, till höger, med författaren av dessa rader.
Johan Söderström, till höger, med författaren av dessa rader.

 

Hur gick det med Järnförädling? Jo, så länge Edström satt kvar i styrelsen gick det bra. Aktierna gav god utdelning och de aducerade rördelarna sålde bra. Edström fick en idrottsarena uppkallad efter sig, Edströmsvallen, där Hälleforsnäs bandylag, Brukets Blå spelade sig upp i allsvenska 1955.  Edström lämnade ordförandeposten 1957, vid 87 års ålder, men höll aktierna till sin död 1964. Järnförädlings utveckling stagnerade och efter ett antal ägarbyten stängdes bruket 2010.

I dag är det museum och shoppingcentrum där.

Sigfrid Edström på hedersplats i brukets museum.
Sigfrid Edström på hedersplats i brukets museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leppe Ekblom och Frank Söderström i VSK 1957. Foto: Bengt Jonsson.